Wil jij je professioneel ontwikkelen rondom het thema veiligheid? Of wil je meer betrokken worden in het veiligheidsbeleid en de RI&E binnen jouw bedrijf? Dan biedt onze opleiding Operationeel Veiligheidskunde (OVK) een uitkomst.
Veiligheid binnen jouw bedrijf
Als Operationeel Veiligheidskundige ben jij dé schakel tussen het management en de werkvloer. Jij draagt bij aan het veiligheidsbeleid, het handhaven van de veiligheidsregels en het neerzetten van een veiligheidscultuur. Meer dan het verplicht halen van een certificaat, gaat het er echt om dat jij en je collega’s doordrongen zijn van de risico’s op de werkvloer.
Wat leer je tijdens de opleiding?
Tijdens deze opleiding leer je hoe je een taak-risico-analyse doet en deze vertaalt naar een werkvergunning. Ook leer je meer over diverse veiligheidsissues, zoals gevaarlijke stoffen, elektriciteit, brand en explosies, machines en heftrucks. Je leert hoe je risico’s kan beheersen, wat wettelijk verplicht is én wat een veiligheidscertificering inhoudt en van iemand vraagt. Dat doen we altijd door de theorie te koppelen aan jouw eigen praktijk met behulp van praktijkopdrachten.
Met de kennis van industriële bedrijven en de mensen die er werken, heeft ATVE samen met Gelling Publishing de opleiding Operationele Veiligheidskunde voor de Industrie (OVK Industrie) ontwikkeld. Deze opleiding wil bijdragen aan de ontwikkeling van een cultuur van veiligheid bij bedrijven. Deze leergang is opgenomen in het SVK register. Dit register staat borg voor kwaliteit in de veiligheidskundige praktijk en is daarom hét register voor de Risico-Professional. Ook is deze leergang geregistreerd bij het SKO Hobéon.
Waarom ATVE?
Altijd maatwerk
Toegespitst op jouw situatie
Vast aanspreekpunt
Binnen 1 werkdag antwoord
Hoog slagingspercentage
De beste trainers
Bel of mail ons voor een persoonlijk studieadvies
Wij adviseren je graag over welk studieprogramma aan jouw behoeften voldoet
Om te kunnen starten met de opleiding OVK, moet je een VCA-VOL of VVI-VOL certificaat hebben. Heb je dit nog niet? Dan kun je daar direct bij de start van de opleiding Operationele Veiligheidskunde mee beginnen en op dezelfde examendag het certificaat halen. Dat kost € 145 (excl. btw) en is inclusief lesmateriaal en examen.
De opleiding OVK is uitermate geschikt voor preventiemedewerkers en productiemedewerkers die zich hier verder in de veiligheid op de werkvloer willen verdiepen en de schakel willen zijn tussen het management en de werkvloer.
Opleidingsvorm
ATVE biedt deze training aan via open inschrijving en incompany. Voor de incompany training op jouw locatie doen we je graag een vrijblijvende prijsopgave. Mail daarvoor naar info@atve.nl. Tijdens de incompany opleiding gaan we nog specifieker in op jullie bedrijf. We behandelen bijvoorbeeld jullie eigen gevaarlijke stoffen en de RI&E van jouw bedrijf. Ook zijn extra trainingsdagen of andere onderwerpen mogelijk, en je kunt, als dat nodig is, alle collega’s het traject laten starten met een VCA-VOL training en examen.
Ben je bij voldoende lessen aanwezig geweest, zijn je bedrijfsopdrachten met een voldoende beoordeeld en scoor je ook op je examen voldoende? Dan ontvang je het ATVE/Gelling diploma Operationele Veiligheidskunde. Je kunt nu aan de slag als (aankomend) preventieadviseur. Je kunt ook verder studeren en de volledige opleiding MVK Industrie doen.
Het programma bestaat in totaal uit een module van vijf trainingsdagen en een examendag. Het programma is als volgt:
Dag 1: Arbozorg en organisatie, taken en positie van de veiligheidskundige.
Dag 2: Arbeidsplaatsen, markering, signalering, besloten ruimten etc.
Dag 3:
Arbeidsmiddelen, persoonlijke beschermingsmiddelen en signalering.
Intervisie: probleemstelling en wijze van onderzoek.
Bedrijfsopdracht
Dag 4: Gevaarlijke stoffen, brand- en explosiegevaar, vervoer, milieu, gezondheidsrisico’s
Dag 5: Risicobeheersing 1 – RIE, TRA, LMRA en werkvergunning
De lesdagen zijn van 9.00 uur tot 16.30 uur. Afhankelijk van de deelnemers vindt de training plaats in de omgeving Utrecht of Apeldoorn. Bij voldoende aanmeldingen wordt de training op beide locaties gegeven. Tijdens de module voer je twee bedrijfsopdrachten uit:
Bedrijfsopdracht 1: Arbozorg en organisatie
Bedrijfsopdracht 2: Arbeidsmiddelen
De opleiding wordt afgesloten met het schriftelijk examen Operationele Veiligheidskunde.
”De instructeur weet waar hij over praat en zit goed in de materie”
De workshop heb ik als informatief ervaren. Het is goed om uitleg te krijgen hoe het nu eigenlijk allemaal zit volgens de wet en volgens de norm. Verder was de sfeer goed. Vragen werden goed opgepakt. De instructeur weet waar hij over praat en zit goed in de materie. Al met al een workshop die de moeite waard is.
”De training gaf ons nieuwe inzichten”
De training van ATVE een beter inzicht in waar we op dit moment staan. Er kwamen onderwerpen aanbod die gemakkelijk over het hoofd gezien kunnen worden. Daarnaast vond ik de training gestructureerd en erg boeiend.