Operationeel Veiligheidskunde (OVK)

Over deze training

Duur

5 dagen

1 examendag

; ;

Prijs

€2.500

Eerst volgende training

donderdag 25 april 2024

Inhoud

Ben je op zoek naar manieren om je professioneel te ontwikkelen en meer betrokken te raken bij het veiligheidsbeleid en de RI&E van jouw bedrijf? Dan is onze Operationeel Veiligheidskunde (OVK) opleiding de oplossing voor jou. Met deze opleiding kun je jouw kennis en vaardigheden op het gebied van veiligheid vergroten en bijdragen aan een veiligere werkomgeving voor jezelf en je collega’s.

Veiligheid binnen jouw bedrijf

Als Operationeel Veiligheidskundige fungeer je als de belangrijke schakel tussen het management en de werkvloer. Je speelt een cruciale rol bij het bevorderen van het veiligheidsbeleid, het handhaven van de veiligheidsvoorschriften en het creëren van een veiligheidscultuur. Het gaat hierbij niet alleen om het behalen van een verplicht certificaat, maar vooral om het bewustzijn van de risico’s op de werkvloer onder jou en je collega’s.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens deze opleiding leer je hoe je een taak-risico-analyse doet en deze vertaalt naar een werkvergunning. Ook leer je meer over diverse veiligheidsissues, zoals gevaarlijke stoffen, elektriciteit, brand en explosies, machines en heftrucks. Je leert hoe je risico’s kan beheersen, wat wettelijk verplicht is én wat een veiligheidscertificering inhoudt en van iemand vraagt. Dat doen we altijd door de theorie te koppelen aan jouw eigen praktijk met behulp van praktijkopdrachten.

Afsluitend examen

De opleiding wordt afgesloten met een schriftelijke examen. Een goede vervolgopleiding is Middelbare Veiligheidskunde (MVK).

SVK register & SKO Hobéon

Met de kennis van industriële bedrijven en de mensen die er werken, heeft ATVE samen met Gelling Publishing de opleiding Operationele Veiligheidskunde (OVK Industrie) ontwikkeld. Deze opleiding wil bijdragen aan de ontwikkeling van een cultuur van veiligheid bij bedrijven. Deze leergang is opgenomen in het SVK register. Dit register staat borg voor kwaliteit in de veiligheidskundige praktijk en is daarom hét register voor de Risico-Professional. Ook is deze leergang geregistreerd bij het SKO Hobéon.

Aanvullende informatie

Een overzicht van alle beschikbare informatie over deze training in één overzicht.

Voor het volgen van de opleiding Operationele Veiligheidskunde is het vereist om in het bezit te zijn van een VCA-VOL of VVI-VOL certificaat. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het certificaat, dan kun je deze behalen op de dag van de start van de opleiding. Voor een bedrag van € 145 (exclusief btw) krijg je toegang tot het lesmateriaal en kun je deelnemen aan het examen. Dit bedrag is inclusief examenkosten en studiemateriaal

Met een afgeronde OVK-opleiding kun je instromen in de Middelbare Veiligheidskundige (MVK) opleiding.

De opleiding Operationele Veiligheidskunde (OVK) is geschikt voor iedereen die zich professioneel wil ontwikkelen op het gebied van veiligheid op de werkvloer. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor werknemers die verantwoordelijk zijn voor veiligheid en gezondheid binnen hun organisatie of voor veiligheidscoördinatoren en preventiemedewerkers. Ook voor leidinggevenden die meer willen weten over veiligheid en gezondheid op de werkvloer.

Opleidingsvorm

ATVE biedt deze training aan via open inschrijving en incompany. Voor de incompany training op jouw locatie doen we je graag een vrijblijvende prijsopgave. Mail daarvoor naar info@atve.nl. Tijdens de incompany opleiding gaan we nog specifieker in op jullie bedrijf. We behandelen bijvoorbeeld jullie eigen gevaarlijke stoffen en de RI&E van jouw bedrijf. Ook zijn extra trainingsdagen of andere onderwerpen mogelijk, en je kunt, als dat nodig is, alle collega’s het traject laten starten met een VCA-VOL training en examen.

Ben je bij voldoende lessen aanwezig geweest, zijn je bedrijfsopdrachten met een voldoende beoordeeld en scoor je ook op je examen voldoende? Dan ontvang je het ATVE/Gelling diploma Operationele Veiligheidskunde. Je kunt nu aan de slag als (aankomend) preventieadviseur. Je kunt ook verder studeren en de volledige opleiding MVK doen.

Uitstroomniveau: Diploma Operationele Veiligheidskunde

Je ontvangt lesboeken en dictaten als studiemateriaal.

Het programma omvat een vijfdaagse trainingsmodule en een examendag, waarmee het totaal uit zes dagen bestaat. Het programma ziet er als volgt uit:

 • Dag 1: Arbozorg en organisatie, taken en positie van de veiligheidskundige.
 • Dag 2: Arbeidsplaatsen, markering, signalering, besloten ruimten etc.
 • Dag 3:
  • Arbeidsmiddelen, persoonlijke beschermingsmiddelen en signalering.
  • Intervisie: probleemstelling en wijze van onderzoek.
  • Bedrijfsopdracht
 • Dag 4: Gevaarlijke stoffen, brand- en explosiegevaar, vervoer, milieu, gezondheidsrisico’s
 • Dag 5: Risicobeheersing 1 – RIE, TRA, LMRA en werkvergunning

De lesdagen zijn van 9.00 uur tot 16.30 uur. Afhankelijk van de deelnemers vindt de training plaats in de omgeving Utrecht of Apeldoorn. Bij voldoende aanmeldingen wordt de training op beide locaties gegeven. Tijdens de module voer je twee bedrijfsopdrachten uit:

 1. Bedrijfsopdracht 1: Arbozorg en organisatie
 2. Bedrijfsopdracht 2: Arbeidsmiddelen

De opleiding wordt afgesloten met het schriftelijk examen Operationele Veiligheidskunde.

Vanaf € 2.500,00 exclusief btw

Startdata & locaties

Donderdag 25 april 2024

Capelle aan den IJssel

5 dagen

1 examendag

Start om 09:30

€2.500,-

Exclusief BTW

Klantbeoordelingen

Terug naar OVK, MVK & HVK Trainingen